Δελτίο Τύπου Meteologix AG

(και Kachelmann GmbH)

Δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021

Το Meteologix πηγαίνει #CityClim

Δημιουργία Προηγμένου Αστικού Μοντέλου για να μάθετε για τις επιπτώσεις της θερμικής νησίδας και να αντλήσετε στρατηγικές μετριασμού

Παροχή μιας διαδικτυακής πύλης δεδομένων για το κλίμα με ιστορικές τοπικές πληροφορίες για τον καιρό

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει το πεδίο εφαρμογής των καιρικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Για πολύ καιρό, επρόκειτο μόνο για την ακρίβεια της ίδιας της πρόγνωσης του καιρού - η οποία έπρεπε να παραμείνει πολύ γενική τις περισσότερες φορές με μια θερμοκρασία να καλύπτει μια ολόκληρη μεγάλη πόλη. Τα γεγονότα ήταν γνωστά ανά πάσα στιγμή ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ του κέντρου και των περιφερειακών προαστιακών περιοχών. Σε μια περίοδο πριν από την κλιματική κρίση, αυτό δεν είχε μεγάλη σημασία, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις ρεκόρ: Εάν η ελάχιστη νυχτερινή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί στην ίδια την πόλη και 15 στα περίχωρα, δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη κανένας άμεσος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Στο παρόν και στο μελλοντικό περιβάλλον αυτές οι διαφορές έχουν και θα έχουν σημασία - όχι μόνο για μετεωρολογικούς λόγους, αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτό οφείλεται στις τοπικές διαφορές στην ποσότητα της ρύπανσης που επίσης σταδιακά αλλάζει μακριά από τα γνωστά πρότυπα. Τα σωματίδια από την κυκλοφορία γίνονται σιγά-σιγά λιγότερο σημαντικά στα κέντρα των πόλεων, την ίδια στιγμή η προώθηση των ξυλόσομπων σε πολλές χώρες υπεραντιστάθμιση αυτής της βελτίωσης και υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα από την αστική περιφέρεια.

Αυτές οι περιοχές με αυξημένη ρύπανση θα μεταφερθούν σε όλη την πόλη και η πλήρης γνώση των ρευμάτων αέρα μικρής κλίμακας καθίσταται ιδιαίτερα απαραίτητη όχι μόνο για την πρόβλεψη αλλά και για την προειδοποίηση των ανθρώπων σε ένα πιο ζεστό και πιο βρώμικο περιβάλλον. Τα αιωρούμενα σωματίδια το χειμώνα και το όζον το καλοκαίρι θα είναι οι κύριοι ρυπαντές του μέλλοντος.

Η Meteologix και η Kachelmann GmbH είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν τις αρχές σε όλες τις προκλήσεις  που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον: Γνωρίζοντας, πού να μην χτίσετε για να μην μπλοκάρετε τους διαδρόμους καθαρού αέρα. Γνωρίζοντας, όπου η ζωή θα είναι βιώσιμη μόνο με την προσθήκη κλιματικά ουδέτερου A/C σε υπάρχοντα κτίρια σε περιοχές υψηλής θερμοκρασίας και πολλές άλλες περιπτώσεις χρήσης.

Είμαστε ευγνώμονες που η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο «Next Generation City Climate Services Using Advanced Weather Models and Emerging Data Sources» ή CityCLIM εν συντομία, ως μέρος του Horizon 2020

πρόγραμμα. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας βασισμένης σε σύννεφο που παρέχει διάφορες υπηρεσίες καιρού και κλίματος ειδικά για μητροπολιτικές περιοχές με βάση δεδομένα από μοντέλα καιρού, παρατήρηση της Γης και μετρήσεις εδάφους. Το έργο υλοποιείται από κοινοπραξία εταιρειών σε συνεργασία με επιστημονική εργασία

ομάδες και τέσσερις ευρωπαϊκές πιλοτικές πόλεις.

Η Meteologix είναι περήφανη που αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας και θα αναπτύξει ένα μοντέλο ανάλυσης 100x100 m ("UltraHD") και μια Πύλη Web για το κλίμα μεταξύ άλλων στόχων του έργου.

Ο αρχηγός εργασιών Meteologix του Advanced Urban Weather Model Dr. Stefan Horn:

"Το UltraHD είναι ο τελικός κρίκος σε μια αλυσίδα μοντέλων, σχεδιασμένος για να παρέχει επιχειρησιακές προγνώσεις καιρού σε πρωτοφανή ανάλυση. Η αλυσίδα μοντέλων καθοδηγείται από τα καλύτερα διαθέσιμα παγκόσμια συστήματα πρόβλεψης, εμπλουτισμένα με το ελβετικό μοντέλο SuperHD μήκους 1 χιλιομέτρου για να παρέχει ήδη ένα από τα καλύτερα προβλέψεις υψηλής ανάλυσης που είναι διαθέσιμες στην αγορά Αυτή η αλυσίδα επεκτείνεται τώρα με το μοντέλο UltraHD για να αποκτήσει μια εικόνα για τις διαδικασίες ανάμειξης και μεταφοράς σε αστική κλίμακα.

Ως ένα λεγόμενο μοντέλο προσομοίωσης μεγάλων δίνων (LES), το UltraHD είναι ικανό να επιλύει τυρβώδεις κινήσεις στο πλανητικό οριακό στρώμα. Αυτές οι κινήσεις, που οδηγούνται από την επιφανειακή τριβή, την υγρασία και τις ροές θερμότητας σε αλληλεπίδραση με την περιβάλλουσα καιρική κατάσταση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανομή της θερμότητας, της υγρασίας και των ρύπων. Οι επιχειρησιακές προγνώσεις καιρού που χρησιμοποιούν ένα πλήρως συμπιέσιμο ρευστοδυναμικό μοντέλο σε αυτή την κλίμακα είναι υπολογιστικά πολύ απαιτητικές και μέχρι τώρα αποφεύγονται, χρησιμοποιώντας αντ' αυτού προσεγγίσεις στατιστικής μείωσης κλίμακας. Οι αστικές περιοχές αναπτύσσουν τη δική τους ροή αέρα σε ορισμένες καταστάσεις, δημιουργώντας μη γραμμικές ανατροφοδοτήσεις σε τυρβώδεις και στρωτές κατασκευές που πιθανότατα δεν καλύπτονται επαρκώς από τη στατιστική μείωση της κλίμακας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μοντέλο UltraHD σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί την εκτεταμένη ισχύ του πιο πρόσφατου υλικού επιτάχυνσης (GPU) για να παρέχει πλήρως εξοπλισμένες μετεωρολογικές προσομοιώσεις σε πολύ υψηλή ανάλυση με λογικό κόστος. Εκτός από τις τυρβώδεις κινήσεις, οι μεταπτώσεις φάσης του νερού, όπως η εξάτμιση, η συμπύκνωση και η κατάψυξη, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη δυναμική του οριακού στρώματος και στον προϋπολογισμό της επιφανειακής ενέργειας. Αυτές οι διεργασίες αναπαρίστανται χρησιμοποιώντας ένα μικροφυσικό σχήμα δύο ροπών τελευταίας τεχνολογίας. Με αυτό το μοντέλο UltraHD θα παρέχει λεπτομέρειες σε σύννεφα και ακτινοβολία. Αντιμετωπίζοντας ένα άλλο σημαντικό ζήτημα της αστικής υγείας και της διαχείρισης κινδύνου, το μοντέλο περιέχει επίσης μια σειρά από προγνωστικές εξισώσεις ικανές να αντικατοπτρίζουν τη ρύπανση και τις ατμοσφαιρικές χημικές διεργασίες στο αστικό περιβάλλον».

Για τη Meteologix, είναι το τρίτο έργο H2020 μετά το Automat και το Cross-CPP. Συντονίστρια έργου της συνεισφοράς της Meteolologix στο CityCLIM Miriam Kachelmann:

«Αυτό το έργο περιλαμβάνει μια ισχυρή κοινοπραξία με τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα. Μαζί με τον όμιλο OHB, θα είμαστε σε θέση να συνδέσουμε και να ομαδοποιήσουμε ήδη υπάρχοντα δεδομένα από το διάστημα και τον αέρα σε μια γενική κλιματική πλατφόρμα που θα κάνει αυτά τα δεδομένα ευκολότερα προσβάσιμα για περαιτέρω εκμετάλλευση και χρήση. Θα εμπλέξουμε τον πολίτη απευθείας στη συζήτηση και τη διαδικασία συλλογής επιστημονικών δεδομένων μαζί με τους εταίρους από το ινστιτούτο Helmholtz (UFZ) και τους 4 πιλοτικούς εταίρους της πόλης (RTL Λουξεμβούργο, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βαλένθια και Καρλσρούη). Οι μακροχρόνιοι εταίροι μας από την ATB παρέχουν εξαιρετική τεχνογνωσία στη σύλληψη και την υλοποίηση των οραματιζόμενων υπηρεσιών και έχουν τεράστια εμπειρία στην υποστήριξη του συντονισμού έργων, η οποία ηγείται της OHB Systems. Το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια θα υποστηρίξει την ομάδα OHB στην επεξεργασία των δεδομένων που μεταδίδονται από τον αέρα και το διάστημα με το εκτεταμένο σύνολο δεξιοτήτων στη βαθμονόμηση και επικύρωση δεδομένων, την ανάπτυξη αλγορίθμου χαρτογράφησης διακυμάνσεων του αστικού θερμικού πεδίου για ανάλυση SUHI.

Έτσι, η Meteologix AG (και η Kachelmann GmbH) είναι περήφανοι εταίροι αυτής της καινοτόμου κοινοπραξίας και ανυπομονούν να εργαστούν για αυτούς τους σημαντικούς στόχους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Το CityCLIM ξεκίνησε ήδη την 1η Οκτωβρίου 2021 και πλέον θα εφαρμοστεί σε μια περίοδο 36 μηνών συνολικά.

Συνδέσεις: